mompreneur stress tijdens de feestdagen

De feestdagen… de mooiste tijd van het jaar!
Maar als solo-ondernemer en al zeker als ondernemende mama, kunnen de feestdagen ook een hele uitdaging zijn.
Tijdens de kerstvakantie zijn de kinderen thuis, je moet van feestje naar feestje, heb je dat cadeautje wel gekocht? Oh en heb je project x wel helemaal afgewerkt? En dat mailtje moet nog beantwoord! In deze blog deel ik mijn beste tips om met minder stress door deze feestelijke periode te komen.

Realistische doelen stellen

Alles begint bij realistische doelen stellen. Schrijf voor jezelf eens op hoeveel dagen je deze maand wil én kan werken. Blokkeer de momenten die absoluut niet mogen ingevuld worden door werkgerelateerde zaken. Plan je agenda in aan de hand van wat de uitkomst was. Je mag gerust een kleine buffer voorzien voor onvoorziene omstandigheden. Maar hou je aan de geblokkeerde momenten, die zijn niet onderhandelbaar. Zo hoef je je niet schuldig te voelen dat je belangrijke zaken opzij schuift voor je zaak. 

Je werkritme aanpassen aan de decembermaand

December brengt een hele hoop extra to-do’s mee die op je lijst belanden. Het is dus belangrijk dat je jouw werkritme hieraan aanpast. Ondertussen heb je al bepaald wat je deze maand nog gaat doen en wanneer je absoluut niet wil werken. Hou bij deze planning zeker rekening met hoe lang je over een bepaalde taak doet. Vaak onderschat je hoe lang je aan iets bezig bent. Als je bijvoorbeeld met jezelf afspreekt om enkel in de voormiddag te werken tijdens de kerstvakantie, zet dan geen taken op je planning waarvan je diep vanbinnen weet dat je er een hele dag aan bezig zal zijn. Maar dat werkt ook in de andere richting. Maak je huisgenoten duidelijk dat je tijdens de voormiddag werkt en dat ze jou dus niet mogen storen. 

Neem ook de tijd om te genieten

Plan zeker ook wat tijd in om te genieten! Je hoeft niet elk moment dat je wakker bent aan het werk te zijn. Een goede planning zorgt ervoor dat je kan genieten. En de tijd nemen om zelf ook te ontspannen en van de feestdagen te genieten komt je productiviteit alleen maar ten goede. Zelfs al is het maar een paar dagen, je verdient het om even niet met je onderneming bezig te zijn. Breng je klanten en medewerkers op de hoogte van de dagen dat je niet zal werken en stel je out of office in. Zet je notificaties uit, zodat je niet in de verleiding komt om toch nog even snel die mail te beantwoorden. Draag je de zorg van je klantenservice over aan 1 van je (freelance) medewerkers? Vertrouw er dan op dat hij/zij het even goed zal doen als jij dat zou doen. Neem voldoende tijd om op te laden en er volgend jaar terug volop voor te gaan. Vergeet niet, deze tijd komt niet meer terug. Als je binnen enkele jaren terug kijkt, hoe wil je jouw tijd dan besteed hebben? 

Bereid de start van 2024 nu al voor

Een extra stressfactor die je nu al kan wegnemen is de start van 2024. Eén van de laatste taken die je nog dient uit te voeren voor je jouw out of office instelt, dat is 2024 al voorbereiden. Zorg ervoor dat je niet heel de tijd moet denken aan dingen die je in januari moet doen. Bepaal nu al je taken en plan die ook al in. Word je onrustig omdat je niet weet wat 2024 zal brengen? Neem dan voor je 2023 afsluit de tijd om te kijken wat er dit jaar goed ging en wat er volgend jaar beter kan. Bekijk je cijfers en je doelen. Wat zijn je doelen voor volgend jaar? Hoe ga je die bereiken? Schrijf het in grote lijnen uit of ga al all the way. Doe vooral waar jij je goed bij voelt. En ga zo gerust de feestdagen in. Zonder al die extra stress.

Wil je graag op beide oren slapen? Dan help ik je graag met wat ballen uit de lucht te halen. Laat me weten welke taak ik voor mijn rekening kan nemen en ga relaxed 2024 in.

Ik wens jou hele fijne feestdagen toe!